Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Mobil alkalmazások, melyek megkönnyítik az utazást Mobil alkalmazások, melyek megkönnyítik az utazást Minden jog fenntartva © Your World

Hasznos alkalmazások utazáshoz

Amikor utazom elég sokszor egyedül vagyok és olyankor csak a telefonomra számíthatok. Telefon nélkül nem érzem jól magam, nekem ez külföldön a komfort zónám. Amikor a telefon nálam van, soha nem érzem magam elveszettnek és külföldön rengeteg helyen van ingyen wifi, szóval nem vagyok elvágva a külvilágtól.

Az más kérdés, hogy simán leszólítok akárkit az utcán, hogy merre kell menni, vagy hol van a legközelebbi bolt, ha éppen nincs netem, vagy nincs kedvem bogarászni az utca közepén. Nem szoktam szégyenlősködni, és általában örömmel segítenek, van, hogy el is kísérnek. Most viszont olyan alkalmazásokat szedtem össze, melyek sokat segítenek az utazásnál, ha épp eltévedek vagy a legjobb vacsorahelyet keressük a barátainkkal vagy szeretném megtudni, hogy milyen időre számíthatok.

Google térkép - Ha eltévedtél

Amit a legtöbbször használok a telefonomban az a Google map, szinte sosincs bezárva mert folyamatosan tudnom kell, hogy merre vagyok. A hotelekben ahol meg szoktunk szállni adnak ugyan térképet, de sokszor van, hogy elkalandozok kis utcákba és már nem találom meg magam a papírtérképen, na ilyenkor jól jön a google map, ami egyből megmondja, hogy merre vagyok. Indulás előtt azt is meg szoktam nézni, hogy az adott látnivaló mennyi km-re van tőlem és melyik irányba.

Waze, IGo, Google Maps - Ha GPS-re van szükséged

Ha autóval vagyunk akkor még nagyobb az esély arra, hogy eltévedjünk, gyorsan kell döntéseket hozni, hogy merre menjünk és ha hibáztunk nem mindig tudjuk olyan gyorsan korrigálni magunkat, mint kellene. A Waze tökéletesen bevált GPS-ként itthon is és kipróbáltuk már Spanyolországban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Különlegessége, hogy online és a közösség frissíti, ha lassan mész pl megkérdezi, hogy dugó van előtted, vagy csak piros lámpa, bejelölheted a rendőröket, traffipaxokat, baleseteket, félrehúzódó autókat vagy veszélyes tárgyat az úton. Az útlezárásokat is gyönyörűen mutatja, a hétvégén például a biciklis felvonulást nagyon szépen kikerülte. Külföldön egyetlen hátránya, hogy internetkapcsolatra van szükség a használatához, ehhez pedig be kell kapcsolni az adatforgalmat.

Passbook - papírjegyek helyett

A passbook egy telefonos beszállókártya tartó, mely eltárolja neked az e-mailben kiküldött QR kódokat, amivel ugyanúgy fel tudsz szállni a repülőre, mint a papír beszállókártyával. Előre küld egy értesítést, hogy nemsokára indul a repülőd és ennek felmutatásával, beszkennelésével irány a repcsi. Egy dologra kell figyelni, hogy a telefonod le ne merüljön a beszállásig! :)

TripAdvisor - szállásfoglalás, étteremfoglalás előtt

A tripAdvisort, akkor szoktam használni, ha új helyet keresünk valahol, éttermet vagy hotelt. Foglalás előtt érdemes felmenni az oldalukra és rákeresni egy-egy helyre. A kommentek és értékelés alapján nagyon sok mindent meg lehet tudni. Ahol rosszak a visszajelzések, azzal nem is szoktunk próbálkozni. Úgy tudom mostanában volt egy kis visszaélés is az alkalmazással, kenőpénzeket fogadtak el a jó értékelésekért, úgyhogy azért ez sem 100%-os.

Google fordító - Ezt hogy is mondják?

Sokszor előfordul velem, hogy nem jut eszembe egy-egy szó vagy egy szövegben pont azt a szót nem értem, ami a lényeg lenne. Na ilyenkor tök jól jön a google fordító. Ha pl egyáltalán nem beszéled a helyi nyelvet, akkor életet is menthet! :) Az a jó benne, hogy gyors és még fel is olvassa a szót, hogy ki tudd ejteni. Abszolút kedvenc alkalmazás külföldön.

Viber, Facetime - kapcsolat az otthoniakkal

A Vibert már azóta használom, hogy megjelent, sokkal jobban szeretem, mint a skype-ot, igaz nem lehet vele videochatelni, helyette viszont baromi gyors és egy az egyben úgy működik, mint egy normál telefonhívás vagy sms csak nem kell érte fizetni. Külföldön a Viber az egyik legjobb barátom, a család csoportban 50-60 üzenet az átlagos naponta. A Facetime-ot pedig akkor használom, amikor videózni is szeretnénk ez nálunk jobban bevált, mint a skype, két Apple termék között, szerintem ennek van a legjobb minőségű képe és hangja.

AccuWeather - milyen idő lesz ma?

A pakolásnál előre meg szoktam nézni, hogy az adott időszakban milyen időre számíthatunk, de azért sosem lehet tudni pontosan, főleg annyira előre. A kedvenc alkalmazásom erre az AccuWeather, ami összegyűjti az összes város időjárását és naponta frissül. Általában pontos az előrejelzése, de nagyon szoktam örülni, ha pl esőt ír és nem esik aznap. :) Utazásnál amúgy is rétegesen öltözködöm, mert van, hogy reggel még kabát pulóver kell, napközben pedig a trikó is elég, de azért csekkolom az előrejelzést.

iBooks - egy kis olvasnivaló

Nekem egy ipadem van, amin nem annyira szeretek olvasni és szerintem nem is jó a szemnek, de azért rá szoktam tölteni pár újságot, magazint, könyvet, hogyha minden kötél szakad legyen mit nézegetni a repülőben vagy a reptéren. Előnye, hogy kis helyen elfér és nem kell cipelni a sok papír újságot és könyvet. Egy rendes könyvet azért be szoktam dobni, biztos, ami biztos.

Zene, Shazaam, Spotify, TuneIn Radio, Songkick - zene nélkül mit érek...

Zenei alkalmazások nélkül szerintem el se lehet indulni otthonról. Én egy ipodot szoktam magammal vinni, de ha az nincs, akkor a telefonomra töltött zenéket hallgatom. Nemrég letöltöttem a Spotify-t, amin ingyen lehet hallgatni mindenféle zenét, ha van internet hozzáférésed, ha le is szeretnéd tölteni a zenéket, akkor pedig elő lehet rá fizetni és offline is lehet hallgatni. Nagy kedvencem a TuneIn Radio, amivel a hotelben szoktam hallgatni készülődéskor a helyi rádiókat, szeretek ilyenkor teljesen asszimilálódni a helyi környezethez. Új-Zélandon találtam egy olyan rádióállomást, amit a mai napig itthon is szoktam hallgatni. A másik baromijó találmány a Shazaam, ami bármilyen zenét felismer egy-két foszlányból, egyszer bementem egy ruhaboltba és olyan jó zene szólt, hogy azonnal shazaamoltam és el is mentettem a kedvencek közé. (ez egyébként itthon is nagyon hasznos). Ha elutazunk hosszabb időre, akkor jól jön a Songkick, ahol rá szoktam keresni a helyi koncertekre. Ha már ott vagyunk, nézzük meg mi a kínálat. Ezzel nagyon jó kis koncerteket lehet elcsípni, sőt ha beállítod a kedvenc helyeidet vagy előadóidat, akkor értesítést is küld a soron következő koncertekről.

iMovie, Hyperlaps - kisfilmek minden mennyiségben

Az iMovie nagyon szórakoztató tud lenni, ha az utazás során videókat is készítesz. Lehet vele készíteni 1-2 perces trailert vagy hosszabb videót is a saját mappában szereplő videókból és képekből, mely alá jó kis zenéket és szövegeket lehet tenni. Nagyon könnyű használni és pár perc alatt összeállíthatod a nyaralás emlékeit. Ugyancsak videós alkalmazás a hyperlaps, amivel felgyorsíthatod az időt. Szórakozásra és iMovie-ba beillesztésre tökéletes.

Instagram - fotók minden mennyiségben

Gondolom senkinek nem kell bemutatni az Instagramot, ahol mindenki a legjobb formáját mutatja és a legszebb helyeken jár. Itt szinte kötelező a a filter és a # (hashtag) használata. Az utazós képek nyugodtan mehetnek az Instára, engem is megtalálsz!

Számológép - 6x280+15x300+60x250=?

Ha van még rajtam kívül valaki aki nem tud számolni, az tegye fel a kezét, most! :D Utálom, amikor az átváltással kell szarakodnom, főleg ha nem kerek számmal kell beszorozni valamit... Na de erre jó a számológép app, ami megoldja helyettem. A matek nem tartozott soha az erősségeim közé, na.

Jegyzetek - nehogy elfelejtsd

Nem tudod mi a szobaszámod, vagy mi a külföldi mobilodnak a száma, melyik utcát is keresed pontosan, milyen látnivalókat néztél meg ma és hogy hívták azt a kedves lányt/pasit akivel megismerkedtél és megígérted, hogy bejelölöd majd face-en vagy elkérted az e-mailcímét. Na ugye, hogy jó az a jegyzetek!

Aibnb, booking - szállásfoglalás

Hogy őszinte legyek ezeket nem annyira szoktam használni, mert ezt a férjem intézi vagy egy utazási iroda, de ha arra kerülne a sor, akkor én a booking-on keresnék szállást és ha ott már nem maradna, akkor pedig az AirBnb-n. Az AirBnb egyébként egy olyan rendszer, ahol magánemberek adnak ki vagy egy teljes lakást vagy egy szobát a saját házukból. Kb olyanok, mint a B&B kis szállások.

Seatguru - jó helyen, jó időben

A seatguru-ra most találtam rá, miközben azért én is rákerestem a legjobb utazós alkalmazásokra és annak ellenére, hogy még soha nem használtam muszáj volt beletennem a listába. Ez egy olyan alkalmazás, ami megmutatja a repcsiben a legjobb helyeket, nehogy a legkisebb lábhellyel rendelkezőt foglald le vagy nézd meg előre, hogy nem pont a WC mögött ülsz, ami egyébként szörnyű. Legközelebb lecsekkolom az alkalmazást és bővebben tudok nyilatkozni a témában. Ha valaki próbálta, akkor az mindenképpen írja le a tapasztalatokat vele. Update: a legutóbbi utazásom alkalmával kipróbáltam a seatgurut, egy hosszabb útnál életmentő lehet, megmutatja a legjobb és a legrosszabb helyeket és ez alapján tudsz foglalni. Azt is látod, hol a legnagyobb a lábhely, hol kisebb a szék és, hogy hol a WC. Utazóknak kötelező!

Ha hozzátennél a listához, írd meg a kedvenc utazós alkalmazásaidat kommentben!

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó