Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Én így utazom Én így utazom Minden jog fenntartva © Your World

Hogyan utazz kényelmesen

Túl vagyok már pár 10-20 óra fölötti repülős utazáson és azt kell, hogy mondjam, gyűjtöttem elég sok jó és rossz tapasztalatot az utazós ruhával kapcsolatban. Bőven eleget, ahhoz, hogy tudjak egy-két tippet adni az elinduláshoz. A repülős utazásokról régebben mindig az elegancia jutott eszembe, a kiskosztümös és öltönyös fazonok. De mióta hosszabb utakon jártunk Európán kívül, szerintem a kosztümnek és a magassarkúnak semmi helye a repülőn.

A fő prioritás nálam a kényelem! A repülés éppen eléggé kellemetlen ahhoz, hogy még beszorítsuk magunkat egy harisnyába vagy egy kényelmetlen cipőbe. Mindig olyan ruhát veszek fel, ami nem szorít sehol. A nadrág ne szorítsa el a derekadat, készülj fel rá, hogy 10-15 órán keresztül ülni fogsz és erre nem biztos, hogy a skinny farmer a legjobb megoldás. Válassz olyan nadrágot, akár leggings-t, amiben kényelmesen tudsz ülni több órán keresztül.

Általában kapucnis felsőben megyek, mert többször előfordult már, hogy annyira hideg jött a légkondiból, hogy mire odaértünk teljesen átfagyott az egész arcom és meg is fáztam. A kapucni nagyon jól jön a légkondi ellen, de alvásnál is hasznos, hogy a fejedre tudod húzni.

Ez alá szoktam egy pólót és egy trikót felvenni, hogy ha nem lenne annyira hideg tudjak mire levetkőzni.

Ugyanez a szabály a fehérneműre is, a legkényelmesebbet vedd fel, ami nem szoros. Az én kedvencem egy intimissmi vagy egy Tezenis varrás nélküli bugyi és egy laza melltartó.

Én általában fekete vagy sötét nadrágban és felsőben utazom, kevésbé látszik rajta ha leeszed vagy beleülsz valamibe, mert ugye a kis tálcáról néha csak úgy potyognak le a dolgok, nem beszélve a kilötyögtetett teáról és kávéról. Vagy, amikor a szomszéd rád borítja az egész vacsiját...

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a réteges öltözködést a repülőn. Volt már olyan utam, hogy 6 réteg ruha és 2 takaró alatt is szarrá szét fagytam. De arra is volt példa, hogy pólóban is melegem volt egész úton. Azokat viszont soha nem értettem, akik rövidnadrágban és pólóban merészkednek fel a repülőre, oké, hogy az indulási vagy a célországban meleg van, de a repülőn teljesen más idő lesz. Jobb, ha az ember előre felkészül a hidegre, aztán pedig lehet vetkőzni útközben.

A kötelező utazós kellékek között mindig szerepel nálam egy sál. Az előbb említett légkondi igen hatásosan tudja a torkomat támadni. A sál egyébként multifunkciós, mert akár a fejedre is csavarhatod, vagy plusz egy takarónak is megállja a helyét. Emellett a reptéri fém székekre terítve egy felfázástól is megvédhet.

Olyan cipőben szoktam menni, amit könnyen le és fel tudok venni, ez a security checknél is hasznos tud lenni, de a repülőn is jó. Általában a cipőmet még indulás előtt szépen felpakolom a felső tárolóba, hogy azzal is nagyobb helyem legyen a lábamnál.

Mindig van az utazós táskámban egy vastag zokni, ezt is indulás előtt felkapom magara és egész úton abban vagyok, ha hideg lenne a repcsiben.

Mivel nem szeretek a pisiben tapicskolni a WC-ben és ez elkerülhetetlen, ha nem vesz fel az ember cipőt, ezért mindig van nálam egy olyan hoteles papucs is. Ezt rá tudom húzni a vastag zoknira és már mehetek is a wc-re, nem kell a cipőt levennem és feltuszkolnom a lábamra. Egyébként a business-en hosszabb úton minden utas szokott kapni papucsot, tehát nem én találtam ki ezt a hagyományt. :)

Ha nagyon hosszú útra megyek, mint pl Ausztrália, akkor a pizsamámat a kézipoggyászba teszem (amúgy is, mert félek mindig, hogy elhagyják a nagybőröndömet). És indulás után közvetlenül átcserélem a wc-ben a pizsit. Ezt is adnak egyébként a business-en hosszú utakon, de én szeretem a sajátomat felvenni. Senki nem fog hülyének nézni, nincs is annál rosszabb, mint kényelmetlenül ülni végig több 10 órát. Persze leszállás előtt visszacserélem rendes ruhára.

Nálam mindig van szemmaszk, az Oyshoból kaptam egy cuki pandásat a férjemtől, ezt van, hogy már a reptéren felteszem a nyakamba, így a repülőn nem kell keresgélnem. A szemmaszk azért praktikus, mert teljesen elsötétíti a világot, akkor is, ha a melletted lévő utas egész úton úgy hagyja a lámpáját, vagy embertelenül felhúzza a sötétítőt az "éjszaka" közepén (true story).

Olyan kabátot szoktam vinni, amit ha nagyon fázom, fel tudok venni út közben is. Ha pedig nincs rá szükség, akkor egyszerűen beletuszkolom a bőröndömbe vagy felteszem a fenti tárolóba. Nem szoktam vastagot vinni, kivéve ha télen utazom, vagy a télbe utazok.

Olyan ruhát vegyél fel, amiben előtte otthon is kényelmesen érezted magad és már ki van próbálva. Ne a repülő legyen a tesztutad, mert kiderülhet, hogy itt-ott szúr vagy teljesen elszorít.

Ha a kényelem megvan, akkor ezután jöhet az esztétikusság. Erre nyilván sokkal kevesebb hangsúlyt fektetek, mert nem érdekel, hogy mások mit szólnak, én azt veszem fel, ami nekem jó. Ma már azért lehet találni olyan ruhákat, amik kényelmesek és szépek is, de nálam mindig a kényelem lesz az első, ha utazásról van szó. Csak nevetni szoktam a botladozó magassarkús macákon és az öltönyös, nyakkendős pasikon. Egyébkén ők is átöltöznek a wc-ben a pizsijükbe, ha hosszabb útról van szó... :D

 Te mit szoktál felvenni utazáshoz? Ha valamit kihagytam írd meg kommentben! :)

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó