Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Érdekességek Dél-Afrikáról (a képen: Sun City) Érdekességek Dél-Afrikáról (a képen: Sun City) Your World © Minden jog fenntartva

Érdekességek Dél-Afrikáról

Az afrikai költözésünk miatt párszor már megfordultunk az országban és összegyűjtöttem néhány meglepő dolgot, amit tapasztaltam. A lista teljesen szubjektív és nagyon random, ezek az én észrevételeim, biztos van aki máshogy látta mindezeket.

Ételek:

Nagyon népszerű a helyiek és a turisták körében egyaránt a biltong, szárított marhahús, vagy bármilyen más szárított hús. Ezt mi főként előételnek vagy "könnyű" vacsorának ettük vagy egy ital mellé csemegének a bárban. Vannak olyan shopok, amik csak biltongot árulnak, mindenféle egzotikus állatból. Ezt a húsfajtát még Ausztráliában fedeztük fel egy 7elevenben, a kettő szerintem abban különbözik egymástól, hogy az ausztrál kicsit fűszeresebb, az afrikain pedig a hús ízét lehet jobban érezni. Nagyon finom, ha Dél-Afrikában jártok mindenképpen próbáljátok ki! Egyébként a helyi konyha nagyon jó, főleg a rengeteg jó minőségű húsválaszték miatt, és isteni a Steers hasábburgonyája! :)

Ezt már biztos írtam, hogy a helyiek imádnak sütögetni, ez a braai, ez nemcsak hétvégi program náluk. Minden házban van egy sütögetős hely, ahol a finomabbnál finomabb husikat, halat sütnek. Az éttermekben is általában mindegyikben van tűzön sült ételkínálat, nagy örömünkre, mert imádunk mi is sütögetni otthon.

Közlekedés

Nem ritka, hogy a 4-6-8 sávos autópályán gyalogosok kelnek át, ennek következménye természetesen a rengeteg baleset. Nagyon figyelmetlenek a gyalogosok és az autósok is egyaránt. Nekem különösen furcsa, hogy jobbkormányosok az autók nagyon nehéz lesz ott megtanulnom vezetni.

Furcsa volt elsőre, hogy az utakon akkor is előznek, ha jönnek szembe, mert van egy leállósáv, ahova az előttünk lassabban haladó félrehúzódik. Ezért sűrűn előfordul egy két sávos úton, hogy három autó megy egymás mellett.

Ha valaki ide keveredik semmiképp se használja a "fekete taxikat", ami egyébként fehér kisbuszok, miattuk van a legtöbb baleset, ugyanis soknak közülük nincs is jogosítványa, össze vissza mennek az úton, rövid itt tartózkodásunk alatt kb 10 összetört fehér kisbuszt, taxit láttam az út közepén, és volt olyan is aki megfordult a 4 sávos autóúton mert, éppen másfelé akart menni. Nincs rájuk kiírva, hogy merre mennek, kézjelekkel tájékoztatják az út szélén várakozókat, emiatt sok vicces testtartású embert látni az út mellett.

Időjárás:

Elvileg Joburgban minden nap esik az eső, emiatt minden napra esőt is jósoltak az időjárás jelentésben és persze az emberek is "ma biztos, hogy esni fog" mondatokkal indították a beszélgetést az időről, aztán a végén addig húztuk a két hetet, hogy ebből 2 napon esett csak. Mi ottani idő szerint nyáron voltunk kint, amikor 25-30 fok van. Ez nekik már forróságnak számít és mindenki szenved a melegtől. Mi meg örültünk, hogy jó idő van! Ennek következménye az is, hogy imádják a légkondit, tök vicces, hogy Afrikában nyáron jobban fáztam mint itthon, mert mindent lehűtenek 18 fokra. Nem volt ritka, hogy pulóverben, kapucniban és kabátban ültem miközben kint 35 fok volt...Hiába szóltunk, az autókban is, hogy kapcsolják ki a légkondit, azt nem lehetett.

Biztonság:

Nemrég direkt beszereztem a National Geographic Del-Afrikarol szóló kiadványát, amiben azt taglalják, hogy mennyivel biztonságosabb már a Joburg belvárosa. Hát nem a helyiek szerint! Ha valaki mégis bemerészkedik a belvárosba, amit egyáltalán nem tanácsol senki, akkor mindenképpen olyannal tegye, aki tájékozott, és ne nagyon szálljon ki senki a kocsiból! Főleg ne este. A helyiek inkább jó nagy ívben elkerülik az utakat is a belváros felé, még nappal is! Lehet, hogy biztonságosabb, mint pár évvel ezelőtt, de jobb félni mint megijedni, ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot Afrikában.

Itt ha valaki teljesen biztonságban akar élni, akkor körbekerített estate-ekben lakik, ami annyit tesz, hogy nagyon magas falakkal körülhatárolt falukat építettek, tetején elektromos huzalokkal. Ha még biztosabbra akarnak menni akkor nem ritka a dupla kerítés sem. Ezekbe az estate-ekbe egy kapun lehet bejutni, ahol fegyveres őrök vannak a nap 24 órájában és mindenkit ellenőriznek, aki be akar menni, sőt még a kocsi csomagtartóját is. Ha látogató érkezik azt előre be kell jelenteni és adnak neki egy kódot, amivel be tud jutni. A "falukban" általában van 2-3 közös medence, teniszpálya és klubház. A miénkben, amit végül kiválasztottunk, vannak folyók, tavak és egy golfpálya is étteremmel. Azért ezt választottuk, ha véletlen egyedül maradnék, legyen hova menni, tudjak sétálni, biciklizni, görkorizni és ne legyen olyan bezárt hatása az egésznek.

Berendezés:

A házakról és berendezésről annyit, hogy kevés a modern belső tér, a kívülről modernnek látszó ház is sötét belül, nem használják ki a napfényt és a bútorok is inkább sötétek. Ez azért lehet mert szeretik a bőr bútorokat, amik nem annyira drágák. Egyedül az utóbbi években épült hotelek a modernek, de azok is nagyon sötétek. A világos itt nem divat úgy látszik. Két-három olyan lakást találtunk, ahol nem kellett villanyt kapcsolni nappal, ami azért eléggé elkeserítő és nyomasztó tud lenni hosszú távon. A 9-10 ingatlanból végül kettőre szűkítettük le a listánkat, az egyik egy nagyon modern otthon volt, egy kisebb estate-ben, a másik pedig a golfpályás. Mint említettem a sokkal több lehetőség miatt a golfos maradt, mert a kicsiben nem lehetett volna sétálni és nem is volt annyira biztonságos a környéke.

Árak:

Az árakról annyit, hogy Mo-hoz képest itt minden nagyon drága, és a fizetések jóval magasabbak. Egy biztonsági helyen, egy apartman az otthoni árak 10-20 szorosától a csillagos ég lehet. Persze lehet élni nem biztonságos helyen is, de nem sokan akarnak. Ami olcsóbb, az az élelmiszer és az éttermek, a helyiek szinte egyetlen szórakozása az étterembe járás, és a vásárlás, mindenhol plázák vannak, amik elvileg biztonságosak, mivel be vannak kamerázva.

Munkamorál:

A munkasebesség itt nagyon lassú, kb. mint Mo-n, egy dolgozik a többi pihen. Ez mindenre igaz, az éttermektől kezdve az utak építéséig. Az idő, mintha lelassulna Afrikában, mindenki nyugodtnak tűnik, nem kapkodnak el semmit, egyszer sem láttam rohanó embert, max európait.

Vicc:

Ittlétünk során minden egyes hotelben, ahol megszálltunk kiskutyás wc papír volt, nem tudom, hogy a WC papír, hogy függ össze a kutyával, de vicces volt látni ugyanazt a papírt, Port Elizabethben, Joburgban és Sun cityben is. :D

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó