Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Két részes dobozok - yourdecor.hu Két részes dobozok - yourdecor.hu Your Decor © Minden jog fenntartva

Ismét munkanélküli lettem 3. rész

Ott tartottam, hogy ismét munkanélküli lettem, vártunk a költözésre Dél-Afrikába, közben összeházasodtunk, aztán párszor elutaztunk Ausztráliába és Új-Zélandra, mert az is a férjem területe volt, kihasználtuk a soha vissza nem térő alkalmakat az utazásra.

Telt, múlt az idő, de nem történt semmi, a vízumról semmi hír, a házunk már megvolt, de nem tudtuk mikor tudunk valóban kiköltözni, ezzel a várakozással el is telt másfél-két év. Azért ezt az időszakot ne úgy képzeljetek, hogy ültem itthon és semmit nem csináltam. Voltak nagyon mély pontok, amikor már megint újra az álláshirdetéseket bújtam és voltak csúcsok, ahol az ötleteimet csiszolgattam. Ekkorra már kiderült, hogy az afrikai vízumot nem fogjuk megkapni és inkább Ausztráliába küldenek ki minket „pár hónapon belül”, na ez, mint utólag kiderült egy-másfél éves procedúra volt.

Térjük is rá akkor az izgalmas részre, honnan jött az ötlet?

Az esküvőnk során elkészítettem a saját köszönetajándékaimat, amik igen nagy sikernek örvendtek. És ezután készítettem pár fajtát, amit úgy gondoltam még jó ötlet lehet, nem tudom miért, ne kérdezze senki, magától jött az ötlet, persze nézegettem én is külföldi oldalakat, mik a népszerűek. Ezeket befotóztam és elkészítettem életem első weboldalát saját magam, amit igazából nem is gondoltam még olyan komolynak, volt pár kép, lehetett árajánlatot kérni és ennyi.

Említettem az előző bejegyzésben, hogy egy valaki mondta meg a tutit, méghozzá az anyukám!

Az egyik mély pontom legalján éppen anyukámmal beszéltünk telefonon, hogy elegem van a bizonytalanságból, soha nem lesz ebből költözés, én ezt nem tudom így csinálni, kell valami fix, mert már megőrülök. Mire ő azt mondta: Hát akkor kezdd el a vállalkozást, mit veszíthetsz?

Semmit. Nincs veszteni valóm. Elgondolkodtam komolyabban, hogy hogyan is lehetne elindulni. Nem volt nagy tőkém, amit erre fordítottam volna, nem volt üzleti tervem, nem voltak még rendes áraim kikalkulálva, semmi se volt csak az, hogy én ezt most komolyan elkezdem. Ja és közben lógott a levegőben a költözésünk, tehát hosszú távra sem tudtam tervezni.

Persze be voltam szarva, hogy mi van, ha nem sikerül, de annyira magam alatt voltam akkor, hogy már az sem érdekelt, mindent beleadtam, hogy összejöjjön. Gondosan utánajártam a szabályoknak, mert mindent teljesen legálisan akartam működtetni, hogy később ezen ne parázzak. Szerencsére mindenhol gyorsan tudtam intézkedni, pl a könyvelőnél, önkormányzatnál, úgyhogy egy hónap alatt meg is lett a vállalkozás.  Ebbe belekalkuláltam az utánanézegetést is.

Elindult a vállalkozás, de nagyon macerás volt, hogy egyesével kell visszaküldözgetnem az árajánlatokat mindenkinek, ezért már a webáruház felé kacsingattam. Elmentem egy ingyenes oktatásra és befizettem egy 3 hónapos webshop bérlésre. A webáruház elkészítése olyan 1-2 hónapot vett igénybe, mert azt is tökéletesre akartam megcsinálni, hogy ne lehessen belekötni. Én nem tudom hogyan, de a nyitás hetében már jöttek a vásárlók!

Térjünk vissza tehát Andrea kérdéseire, jó kis mélyinterjút csinált velem, ugye? ;)

Mi volt az első lépés?

Az első lépés az ötlet kitalálása volt, amiben egy könyv segített, méghozzá Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz című könyve. Ebben olyan tesztek voltak, amik egyértelműen rámutattak, hogy milyen irányba kell tovább haladnom. Azóta is mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki nem tudja, mit akar. Emlékszem pont Ausztráliában voltunk, vittem magammal a könyvet és egy jetlages délutánon befeküdtem Melbourneben az apartmanunk ágyába és elkezdtem olvasni és a teszteket megcsinálni. Nagyon sokat segített a könyv, el sem tudom mondani mennyit! De persze fogékonynak is kell lenni rá. Minden esetben a válaszokat saját magunkban kell keresni. Ebben más nem tud segíteni.

Hogyan kezdtem kiépíteni?

Utánanéztem a szabályoknak és olyan embereket kerestem, akik tudtak nekem segíteni, mint pl a könyvelőm. Ezt a lépést nem lehet elspórolni, mindennel 100%-ban tisztában kell lenni, a szabályoktól kezdve a vásárlási feltételekig és szövegekig mindennel.
Ha az üzleti részre gondolt, akkor az a válaszom, hogy hirdettem, kitanultam a facebook ás google hirdetéseket és ezekből jött a vásárlóim 50%-a. A másik 50 pedig a google-ből organikusan. SEO-ztam, megtanultam fotózni és kommunikáltam a vásárlóimmal. Bevezettem például egy online chat-et, amin keresztül lehet velem beszélni a webshopom oldalán is. Nagyon hasznosnak bizonyul, a mai napig használom.

Volt-e összeköttetésem?

Nem volt. Nem ismertem senkit az esküvő bizniszben és igazából nem is nyomultam senkire. Aki felvette velem a kapcsolatot annak nagyon örültem/örülök most is, próbáltunk közös dolgokat összehozni, de nem támaszkodtam senkire. Nem az a fajta vagyok, aki másoktól kér segítséget, sőt nehéz nekem segítséget kérni, ezt is tanulom még. Természetesen az elém táruló lehetőségekkel éltem, mint pl Esküvő Classic megjelenés.

Mekkora tökével indultam?

Nagyon kevéssel. Az elején nem volt készletem se, annyit rendeltem mindenből, amennyit tőlem rendeltek meg, így nem állt benne pénzem. Elkészítettem 1-1 prototípust azokat befotóztam és ennyi. Az elején még az árakat sem kalkuláltam ki, csak ha jött megkeresés, akkor gyorsan számolgattam. Ez persze nem jó, nem buzdítok senkit, hogy így induljon neki, számolni kell, csak nálam akkor még nem volt befektetés és nem volt kockázat sem. Elindultam a vakvilágba, ami később tisztult ki.

Meddig vártam, amíg belevágtam?

2 évet, az esküvőnk után kezdtem el gyártani az ajándékokat, utána 1 évig érlelődött bennem a gondolat, gyűjtöttem a képanyagot, elkészítettem a weboldalam és utána indult el a webshop.

És végül milyen személyiségnek kell lenni?

Ezt az előzmények fényében már valamennyire kitalálhatjátok. Az én esetemben az elkeseredés fordult át pozitívvá, nagyon lent kellett lennem, hogy abból tudjak hova építkezni. Nem találtam munkát, ezért csináltam magamnak. Nem volt veszíteni valóm, azt csináltam, amit szeretek és semmi más nem érdekelt, ez lett a szenvedélyem és nem lehet már megállítani.
Én nem vagyok a másokon átgázoló típus, lassan alakítok mindent úgy, hogy az egy irányba haladjon, mások segítsége nélkül. Szeretek tanulni, vagy úgy is fogalmazhatnánk, hogy ég bennem az információ utáni vágy és ezt egyre jobban érzem. Sok minden érdekel, a weboldal készítés mellett a tartalommarketingen át a fotózásig, és emellett még a kreatív produktum elkészítéséig. Nekem kell, hogy legyen valami fizikai dolog a végén, amit én készítettem. Közben pedig az egész folyamatot a kezemben akarom tartani. Ez részben a bizalmatlanságomból fakad, amiket az előző részekben említettem, részben pedig élvezem a feladat sokszínűségét.

Pár éve olvastam egy könyvet, Az első millióm címmel. És érdekes volt megfigyelni benne, hogy az interjúalanyok között egy kivételével mindenki a siker kulcsát a családhoz vezeti vissza. (Érdemes elolvasni, sokat lehet belőle tanulni.)

Nálam két ember volt nagyon fontos a vállalkozásomnál, az anyukám és a férjem. Ha ők nem lennének, nem lenne a vállalkozás sem, mert mindenben támogattak, még ha legbelül azt gondolták, hogy hülyeség, amit csinálok. Amikor elbizonytalanodtam, akkor ők erősítettek meg és ez a mai napig így van.

Nemrég hallottam egy idézetet: „A sikeres ember az, aki minden nap azt csinálja, amit szeretne” Ezek alapján én egy sikeres embernek tartom magam, nem mondom, hogy meg fogok ebből gazdagodni, és milliomos leszek. Viszont kitűztem már a további céljaimat, merre fogok tovább haladni, és mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy sikerüljön.

És, hogy mi lett a költözéssel? Hogyan tovább? Az a következő részből kiderül. (mint valami rossz brazil sorozat) :D

Judit

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

E-mail Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó