Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Jam Session #6 Jam Session #6 Your Decor © Minden jog fenntartva

MOME+ Jam Session #6 - en jártam

A facebookon felbukkant egy esemény, amit a Personal Branding bloggere, László Móni tett közzé. Nem volt kérdés, hogy ha ráérek, akkor ellátogatok az előadásra vagy inkább beszélgetésre. És milyen jól tettem!

Mint megtudtam ez az esemény egy sorozat hatodik, és egyben idén utolsó tematikus beszélgetése. Az eseménysorozat témája a designerek (főleg Mome-sok) sikeres pályakezdése és szalmai életútjának fejlődése. Ezen a hatodik előadáson a személyes márkaépítés került a középpontba, három meghívott vendégen keresztül, László Móni Personal branding tanácsadó, Sallay Fannival a Cake Shop alapítója és Héder János az Inarchi // Manooi Light Creations megálmodója.

A beszélgetés a személyes márkával kezdődött, ahol Móni elmondott egy érdekes gondolatot, miszerint "A személyes márka egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából." - John Purkiss, David Royston Lee.  Ha ez így van, akkor mindenkinek van egy személyes márkája, akár szeretné, akár nem. Mindenkinek van egy kisugárzása, öltözködési szokásai, viselkedése stb, amiből összeáll a személyes márka. Ezen a márkán lehet dolgozni, méghozzá az alapoktól felépítve, ami sajnos nem mindenkinél egyértelmű. (köszönés, levélírás, viselkedés, pontosság, kedvesség, testbeszéd, felkészültség...)

Ezután Sallay Fanni mesélt arról, hogy milyen nehéz megtalálni a megfelelő embereket/munkatársakat a vállalkozásába. Hiányzik a kitartás és a folyamatos jó munkára való törekvés, mindenki azonnali sikert vár el, kevés teljesítménnyel. Ezt a témát folytatta Héder János is, a saját történetét beleszőve, ahol megtudhattuk, hogy csillagász akart lenni :). Mindketten elmesélték a kezdeteket, a cégük indulását, és egy picit elment afelé a téma, hogy "mutassunk többet, amink van az elején", amit Móni visszahozott, hogy oké, hogy bemondjuk mit tudunk csinálni, de azt csináljuk is meg! Nem elég a nagy száj, ha nincs mögötte teljesítmény. Fanni érdekes gondolata volt, hogy fontos a magabiztosság, és ne abból induljunk ki amink jelenleg van, hanem merjünk nagyot álmodni és, ahogy fogalmazott "Fújjuk fel a lufit", aztán pedig dolgozzunk meg érte.

Móni blogjáról is szó volt, amit lelkesen követek :) és két gyakorlat is megemlítésre került. Az egyik az volt, hogy "foglald össze egy mondatban ki vagy" (nem a munka terén) Szerintem mindkettő érdekes lehet, mondjuk egy bemutatkozásnál. És a másik, hogy fogjunk egy papírt, ceruzát és írjunk magunkhoz egy használati útmutatót. Ezután keressünk 5 embert a névjegyzékből és kérjük meg, hogy írjanak le egy olyan eseményt, történetet velünk kapcsolatban, amikor a legjobb formában voltunk. És az egészet érdemes utána kielemezni. Amikor a használati útmutatót elmeséltem a férjemnek elgondolkodtunk rajta, hogy ő többet tudna rólam írni, mint én saját magamról, nem tudom, hogy ez jó vagy rossz. :) De meg fogom kérni rá hogy írja meg.

Héder János mesélt a cég felépítéséről is, hogy vannak szabályok amiket be kell tartani és mondjuk van 100 szabály, amiből ha a felét betartjuk, akkor sok kellemetlenségtől megóvjuk magunkat. Sajnos a szabályokra nem tértünk ki. Ezután Fanni reagált, hogy kicsit érteni kell mindenhez, főleg az elején. Ezeket meg kell tanulnunk, nem bízhatunk mindig mindent másra, amivel nem akarunk foglalkozni (pl könyvelés, sales, design). Meg kell értenünk más szakmákat is, hogy tudjunk kalkulálni az idővel és az ár/érték arányokkal.

És még Móni egy történetét emelném ki, miszerint tartott egy workshopot, ahol mondjuk ott volt 10 ember és mindenki sorban bemutatkozott. A nevüket alig lehetett hallani, de azt, hogy hol tanultak (MOME, ELTE...) azt nagyon kihangsúlyozták. Ez a történet azért fontos, hogy próbáljuk meg magunkat inkább kiemelni a tömegből, mintsem beleolvasztani egy masszába, mint az egyetem/főiskola, ahol ugye több ezren tanulnak. Ennél még az is jobb, ha a termékünkről beszélünk, de talán a legjobb ha a motivációnkat és a szenvedélyünket meséljük el a munkánkkal kapcsolatban.

Összességében nagyon sok jó gondolat elhangzott az eseményen, tényleg egy Gondolatébresztő beszélgetés volt, ami egyébként a 3, Három, Three-ben került megrendezésre. Még pár órát tudtam volna hallgatni, hogy merre fut ki a téma.

Elvileg lesz még hasonló előadás, lehet, hogy nem ebben a formában, kicsit továbbfejlesztve, úgyhogy érdemes lesz nyitott szemmel járni az interneten!

A beszélgetéssel kapcsolatban lehet, hogy nem mindent szó szerint idéztem, ezek az én gondolataim az előadásról, ha valaki másként látta/hallotta akkor kommentben írja meg a véleményét. :)

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó