Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Hogyan győzd le a lustaságot (akvarell filofax elválasztó: angie makes) Hogyan győzd le a lustaságot (akvarell filofax elválasztó: angie makes) Your World © Minden jog fenntartva

Hogyan győzd le a lustaságot

Ez az egész bejegyzés onnan indul, hogy én iszonyú lusta vagyok, ezért is készültek (leginkább saját magamnak) a nyomtatható tervezők, hogy egy picit próbáljam magam beszabályozni és tartani a tempót az itthoni és egyéb feladataimban. Ez többé kevésbé sikerült is, úgyhogy most megosztom az én időbeosztós-feladatelosztós tippjeimet, amik segítenek a lustasággal szemben.

Reggeli rutin

Az egész napom a reggeli rutinnal indul, mivel én itthon vagyok, ezért a felkelés nagyjából 8 és 9 közé tehető, de van, hogy előbb felébredek. Reggeli nélkül én használhatatlan vagyok, addig nem is tudok semmihez se kezdeni, amíg meg nem eszem az első pár falatot és legurítom a napi egy adag kávémat. Közben elolvasom az aktuális híreket, végigpörgetem a Facebookot, Instát (ami néha egy kicsit elhúzódik), elmentem az érdekes cikkeket, amit majd az asztali gépen elolvasok és kezdődhet a nap.

Próbálj meg kialakítani egy olyan reggeli rutint, amit minden nap ugyanolyan sorrendben tudsz elvégezni. Építs be a rutinba olyan feladatokat, amiket nem annyira szívesen végzel, de a többi feladattal együtt nem fog nagy gondot okozni. Nálam ilyen a konyhában való elpakolás. A reggeli után szépen mindent elrakok, a mosogatógépből ki és bepakolom, ne maradjon szem előtt semmi, ami nem oda való mert utána nagyon szar elkezdeni főzni a kupis konyhában.

Öltözködés

Ha nem öltözöm fel, akkor az egész napom elcsúszik. Akkor még mindig alvós módban vagyok és nem tudok nekikezdeni semminek, se ebédet főzni, se kimosni a ruhákat, se rendet rakni. Egyszerűen az agyam úgy érzékeli, hogy itt még alvás van és nem hajlandó megmozdítani a tagjaimat. Minél előbb felöltözöm annál korábban indul a nap és annál több feladatot tudok elvégezni. Persze, amikor 8-ra jártam dolgozni, akkor nem volt probléma a reggeli felöltözés sem, de ha nem hajtja semmi az embert könnyű elcsúszni ilyen apróságokon. Szóval reggeli be, ruha fel és tettre készen vághatok neki a napi feladatoknak.

Rend

Van egy olyan hatalmas hibám, hogy rendetlenségben leblokkol az agyam. Egyszerűen semmi nem jut eszembe, csak azon agyalok, hogy el kéne pakolni, de akkor időt veszítek és nem leszek kész a feladataimmal, amiket arra a napra kitűztem. Persze ez egy ördögi kör, mert ha nem jut eszembe semmi, nem is leszek kész soha és a kupi még mindig ott van. Szóval rájöttem, így 27 évesen, hogy előbb el kell pakolni... és aztán jönnek a friss ötletek és a munkakedvem is megnő. A vendégszobát nemrég átalakítottam dolgozóvá és hát sajnos itt is el szokott uralkodni a ruhakáosz és a papírhegyek, de szerencsére van nekem egy nagy gardróbszekrényem, egy fiókos íróasztalom és egy komódom is, ahová elsüllyeszthetem a cuccokat. Mindent elrakok, ami nem kell az aznapi teendőkhöz. A szinte üres íróasztalnál csak úgy pörögnek az ötletek és az ujjaim a billentyűzeten.

Szóval ha nálam bevált talán nálad is be fog, rakj rendet gyorsan ahol tudsz, úgy könnyebb nekiállni a takarításnak is és nem uralkodik el a káosz a lakásban. Igyekszem napról napra az összes helyiségben tartani a szintet, hogy egyszerre ne kelljen sehol sokat pakolnom. Egyszerre csak egy kis területen és akkor nem olyan fárasztó és nem tűnik időpocsékolásnak. Na meg utána olyan jó érzés a kacatmentes szoba közepén ücsörögni. Sokkal jobban tudsz másra koncentrálni.

Filofax és tervezők

Mióta kaptam a férjemtől egy filofaxot, azóta sokkal könnyebben be tudom osztani az időmet és az is tök jó, hogy látom, melyik napra mi a program. Bele szoktam írni minden baromságot, a mosástól kezdve az ebédfőzésig, de ettől jó a napló nem? :) Mint egy 5 éves ragasztok bele matricákat is, hogy minden héten legyen valami színes benne. Ha ránézek látok egy rendszert, amit követni tudok és nem csúszom el a napi feladatokkal. Ha mégis elcsúszom, akkor beírom holnapra és így tovább. :) Miközben ezt a bejegyzést írom rendet raktam a dolgozóban, ki- és bepakoltam a mosogatógépet, elpakoltam a tiszta ruhákat és előkészítettem a mosást és szárnyalnak is a gondolataim. Csomó mindent kipipálhattam a listámon és ez nagyon jó érzéssel tölt el.

Kezdj el vezetni egy listát a napi teendőkkel, nem baj ha nem jutsz a végére és az sem baj ha nem sorban haladsz, csak legyen valami amihez igazítani tudod a napod. Pipálni meg egyszerűen fantasztikus élmény! :)

Egyszerre csak egyet

Nagyon nehéz tudom, de egyszerre csak egy feladatot végezz, de azt jól. Ez lehetne valami mottó is, sajnos én is nehezen tartom be, egyszerre mosok, főzök és írok, de ebből annyi lesz, hogy a mosás bent áll a mosógépben egy óráig, az írással nem haladok, az ebéd meg odaég. :D Mostanában vezetek egy teendőlistát, amihez többé-kevésbé tartom is magam, a mosással még elboldogulok egyéb más teendőkkel összekötve, de kettőnél több feladat soha nem mehet egyszerre, mert annak katasztrófa a vége. Nem születtem superwomannek úgy látszik, de szerintem sokan vannak ezzel még így. Ezért is próbálok egy feladatra összpontosítani és ha az készen van, de úgy tényleg kész, na akkor kezdek bele a következőbe. Ez még tényleg csak a próbálkozás szintjén van, mert én nagyon gyorsan megunom a dolgokat és már mennék is tovább, de nem adom fel: Egyszerre csak egyet! Ezt ki kéne tenni az íróasztalomra a "Fuck what they think" felirat mellé. Most tanulom egyébként azt is, hogy először a fontos feladatokat végezzem el, mert amikor az lekerül a vállamról, sokkal jobban érzem magam és nem nyomaszt a nap hátralevő részében.

Tehát a lényeg: teendőlista, prioritások (a nehezet, útálomot előre), és egyszerre csak egyet, de azt jól!

Közösségi oldalak bezárása

A közösségi oldalak engem néha be szoktak szippantani, nem is azért mert olyan sok ismerősömet követem, hanem mert annyi lakber magazin és engem érdeklő téma be van jelölve, hogy nem győzöm végigolvasni a legújabb design cuccokról vagy a legjobb BB krémekről szóló cikkeket :D Sajnos az a fajta vagyok, akit minden érdekel, a divattól kezdve a sminken át egészen a lakberendezésig és ez néha elveszi az időmet a fontosabb dolgokról. Ekkor szoktam bezárni mindent, a facebookot, az Instagramot és még az e-maileimet is. Ha nincs zavaró tényező, akkor sokkal jobban tudok koncentrálni. Az újabb kattanásom a Spotify, azon beállítok valami halk munkához illő zenét, pont van egy ilyen válogatás (deep focus) és mehet a meló.

Edzés - Mozgás

Ha edzéssel indítom a napot, vagy délután elmegyek TRX-re, akkor teljesen máshogy látom a világot. Egyrészt nem érzem magam lustának, másrészt annyira feltölt energiával, hogy meg tudnám váltani az egész világot. Most vettem motivációnak egy bérletet is, mert azért a lustaság győz még mindig, de hátha ellen tudok állni és újra eljárni edzeni rendszeresen.

Ha nem akarsz eljárni sehova, akkor is vannak otthoni megoldások, mint például a Youtube videók, én a GymRa videóit szeretem a legjobban, de van, hogy rákeresek fitness labda (fitness ball workout) edzésre vagy súlyzós (dumbbell workout v. exercise)  edzésre, de szeretem a jógát és a pilatest is, amiből szintén egy rakat van fent. A mozgás segít felpörgetni és energiát ad a napi feladatok elvégzéséhez! Tuti módszer a lustaság ellen ;)

Hát ezek lettek volna az én lustaságot legyőző tippjeim, de szívesen meghallgatom a te véleményedet is, hogy neked mi segít olyankor, amikor lustának érzed magad és egész nap popcornt kajálva sorozatokat néznél, de ugye nem teszed... :D

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó