Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Lakásfelújítás három hét alatt Lakásfelújítás három hét alatt Your World © Minden jog fenntartva

Lakásfelújítás 3 hét alatt

Úgy kezdődött az egész, hogy a férjemmel nekifogtunk egy lakásfelújításnak, az egészre 3 hetünk volt. Ebből a férjem elutazott 2 hétre Ausztráliába és miután hazaért, lebetegedett 3 napra. :D Szóval a feladatok nagy része rám hárult.

A lakás két éve üresen állt, jók voltak az alapok, de mindent kipakoltak belőle, a konyhától kezdve a hidromasszázs kádig. Teljesen az elejéről kellett kezdeni az egészet. Mivel nagyon sürgetett az idő, egy asztalost és egy festőt kellett SOS-ben találni. Szerencsére volt egy asztalos ismerősöm, akik bevállalták a konyhát a sok munkájuk mellé és még egy gardróbszekrényt is hozzácsaptam, biztos, ami biztos. A festőt is úgy ajánlotta a szomszédunk és ő is elvállalta ezzel a rövid határidővel.

Mivel a lakás teljesen üres volt, így szerencsére nem kellett kipakolni belőle, csak egy nagyon nagy takarítást kellett véghezvinni. Úgy fogyott a domestos és a hypo, mint a cukor. Két éve lakatlan volt a lakás, de előtte több család is lakott benne és a végén sajnos takarítás nélkül hagyták el a helyszínt, a két nagy kutyájukkal. (akik mellesleg szétrágtak ezt-azt)

A takarítás után jöhetett a festő, szépen letakart mindent, kijavította a falakat és mehetett a festés. Nem akartam semmi extrát, kb ugyanolyan színeket válogattunk, amik előtte voltak, kivéve a brutál narancssárgát, ami két szobában is elrettentett mindenkit és az egyik szobában eltüntetni egy nagy micimackós falfestményt. (kiráz a hideg micimackótól, mindig is utáltam) Mivel az új lakoknak nincs gyerekük, semmi esélye nem volt, hogy a falfestmény maradjon (hál' istennek).

Az asztalosunk jött, felmérte a konyhát, kiválasztottuk a színt, adott egy árat és már kezdte is a munkálatokat. Itt sem terveztem be semmi extrát, mivel a lakás kiadásra megy, nem kell fancy konyha csak az alapok. A fiókok és a szekrényajtók azért az utolsó centiken önműködően záródnak, ennyi komfort szerintem minden konyhába kell és nem jelent akkora árkülönbséget, mint a sima becsapódós ajtók. Kereken két hetük volt a konyha kivitelezésére, ami azért nem semmi teljesítmény, egy ilyen konyhára általában 4-6 hetet kell várni.

Kértem tőlük egy beépített szekrényt is az egyik szoba kis "lyuk"-ába, ami igazából kihasználatlan tér lett volna, így viszont egy belépős gardrób lett belőle. Ide be kellett húzatnom egy villanykapcsolót és egy lámpát, hogy ne legyen annyira sötét belül. A gardrób a kedvencem lett az egész lakásban, rengeteg hely van benne, szerintem egy fél család ruhája beleférne. a tolóajtót direkt világosra szerettem volna, mert a szoba alapesetben egy kicsit sötét.

A munkálatok közben, mint ahogy az lenni szokott kiderült, hogy a kazán szét van rohadva, a kémény, a víz és a kazán sajátosságai miatt. Szerencsére van nekünk egy jó kis kazánszerelőnk, aki anyagbeszerzés után életet lehelt belé az utolsó pillanatban. (kicsit még mindig rettegek, hogy egyik napról a másikra elromlik, de van már erre is alternatíva)

A fürdőszobában voltak a legnagyobb gondok, mert az eredeti tulajdonosok, nem tudom milyen indíttatásból, de a tusolót egy másik szobába tették. (ne  is kérdezzétek miért...) és a másik helyiségben volt a mosógép is, ez amolyan gardróbszobaként is működött (biztos nem penészedtek a ruhák a tusolóval egy helyiségben). A fürdőszobában egy hidromasszázs kád volt, amit elvittek és az új lakó azt szerette volna, ha a tusoló átkerül a kád helyére és a mosógép is átjön a fürdőszobába, a másik helyiségben pedig megszűnne a tusoló és a mosógép helye. Az asztalosunk szerencsére ajánlott egy vízszerelőt, aki időben meg tudta oldani nekünk az áthelyezéseket, természetesen ez véséssel, vízelzárással, újabb véséssel, csövezéssel, csempeleveréssel járt. Szerencsére volt a padláson elég pót csempe és nem kellett újracsempézni az egész fürdőszobát.

Jött a villanyszerelő eltüntetni a masszázskád vezetékeit, ezután jött a burkoló és szépen visszarakott illetve akart rakni mindent, de nem fért el a csempe a vízvezetékes csövektől, vissza a vizes, vissza a burkoló... és így tovább. Szóval nagy volt a forgalom, volt olyan nap, hogy egyszerre jött mindenki és 8-10-en dolgoztak a lakásban és 4-en a kertben. Ehhez kellett egy kis logisztika, de sikeresen megoldottuk a feladatokat.

Közben kb 30-szor voltam az Obiban, vettem egy WC-t, ülőkét (gondolhatjátok, hogy néztek rám...), csapot, függönykarnist, lámpát stb... De a legjobb sztorim az Auchanban volt, az új lakónak kellett egy kis szerszámtároló faház, amit én szépen meg is rendeltem. Felhívtak, hogy hoznák, de kell egy ember segítség, hogy letegyék a ház elé. Merthogy nem úgy van ám az, hogy neked azt beviszik, mit képzelsz magadról, ez házhozszállítás, szó szerint. Annyira felkaptam a vizet, hogy jól össze is vesztem a sofőrrel, hogy nekem igenis be kéne hozni, hát nem hozta, letette a ház elé egy nagy raklapon. De én nem vagyok ám olyan elveszett, hogy otthagyjam. Pont jött a szomszéd bébiszittere és közös erővel becipeltük a faházat darabonként, még a harmadik szomszéd is segített. Ennyit a házhozszállításról. Az esetből tanulva a nagy 2 és fél méteres gardróbszekrénnyel rutinosabb voltam és előre megkérdeztem, hogy behozzák-e a házba, különben meg se rendelem.

Összességében úgy érzem helyt álltam a lakásfelújítás során, kerítést festettem és tettem fel, hívogattam a mestereket, időpontokat egyeztettem, szegélyt ragasztottam, kitakarítottam vagy 5ször a lakást, új WC-t rakattam, megcsináltattam a félig leeső radiátort, eltüntettem egy vizes helyiséget, és igazi gardróbszoba lett belőle, kifestettem, szekrényt hozattam, átrakattam a tusolót, kialakíttattam a mosógép helyét, csináltattam egy konyhát, egy beépített szekrényt, felfúrattam a karnisokat, a lámpákat, beköttettem az elszívót, mosogatógépet, szárítógépet, faházat cipeltem, és még vagy ezer dolog, ami most nem jut eszembe.

Amit tanultam az egészből:

hogy semmi sem lehetetlen

hogy majdnem bármire képes egy nő is, vagyis én tuti :D

hogy nem elég egyszer felhívni valakit, hogy ideérjen, legalább kettő, de inkább három hívásra van szükség

hogy az ismerős ismerőse a legjobb segítség

Festőt, villanyszerelőt, riasztóst, asztalost, kazánszerelőt és vizest ezek után tudok ajánlani! :)

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó