Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Tökfaragás eredménye Tökfaragás eredménye Your World © Minden jog fenntartva

Faragj tököt egyszerűen!

Amikor a tökfaragásra gondoltam, mindig az jutott eszembe, hogy ez valami nagyon bonyolult dolog lehet. Pedig cseppet sem az, ha nem sieted el és minden felszerelésed megvan a faragáshoz. Most lépésről lépésre megmutatom, hogyan csináld!

Hozzávalók

A tökfaragás alapja meglepő módon a dísztök, amit ebben a szezonban sok helyen be lehet szerezni, akár a nagy bevásárló központokban, akár az útszéli zöldségeseknél.  Válassz olyat, ami sérülésmentes, szép kerek és kellően nagy a faragáshoz. A faragás kellékei továbbá a hegyes és éles kések, egy kanál, egy sablon, amit a tökbe akarsz faragni és egy gombostű, amivel körbeszurkálod a mintát a tökön. Jól jön még a ragasztószalag, egy kis liszt is és egy szemeteszsák. Ha nem szeretnél unatkozni közben, akkor hívd át pár barátodat is és faragjatok együtt. Én is így tettem és tök jó napunk volt!

Előkészületek

A tökfaragást nem lehet csak úgy elkezdeni bárhol, mert elég nagy kosszal jár. Terítsd le az asztalt, amin faragni szeretnél vízálló terítővel és újságpapírral. Én az újságpapírból készítettem egy nagy terítőt az asztalra - a végén egyszerű volt levenni és kidobni az egészet. A székeket is letakartam törölközővel, hogy az se legyen koszos. Készítsd elő az összes faragó eszközödet és egy szemeteszsákot is az asztalra, hogy minden kéznél legyen. Ezután kezdődhet a móka! Szánj rá legalább 4-5 órát a faragásra, hogy ne kelljen kapkodni.

Belezés

A faragni kívánt tököt töröld le, ne legyen rajta semmi kosz kívülről, majd egy hegyes éles késsel vágj egy lyukat a tetejébe. Ez a lyuk legalább akkora legyen, mint a kezed, hogy bele tudj majd nyúlni. A kést tartsd 45 fokos szögben, hogy a teteje ne essen bele a tökbe, ha kivágtad. Ha ezzel megvagy, egy kanállal kapard ki a tök belsejét az asztalra készített szemeteszsákba. Tipp: Néhány magot ki is válogathatsz és elültethetsz a kertben, jó esetben ki fog nőni jövőre!

Minta

Ha szép sima a tök belseje, akkor elkezdheted felvinni a kívánt mintát a tökre. Ezt megteheted sablonnal vagy szabadkézzel is. Én a sablonos megoldást választottam, egy ingyenes mintát kinyomtattam és ráragasztottam a tökre. Ezután egy hegyes eszközzel, például gombostűvel, szúrj apró lyukakat a sablon vonalvezetését követve. Ha végeztél, vedd le a sablont és lisztezd be vékonyan a mintát, így jobban fog majd látszani.

Faragás

Egy hegyes és éles késsel kezdd el kivágni az előrajzolt mintát. Nagyon vigyázz el, ne vágd a kezed! Akkor csinálod jól, ha a kés átmegy a tök falán. Ne keseredj el, ha elsőre nem jön ki a minta, ne feszegesd, inkább próbáld meg újra körbevágni, lehet, hogy pár részt kihagytál. A kivágnivaló részeket nem muszáj egyben kivenni, lehet darabonként is. Érdemes az egész tökre mintákat készíteni, így minden oldala világít majd.

Kezelés

Ha készen vagy a faragással, már csak az utókezelés van hátra. Töröld le újra a tököt, majd belül hipós vízzel tisztítsd meg, hogy ne szaporodjanak el benne a baktériumok. A mintákat pedig érdemes vazelinnel bekenni, hogy kevésbé érje őket a levegő. Tegyél 2-3 kisebb teamécsest a tökbe, hogy még fényesebben világítson és élvezd a munkád eredményét!

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó