Bejelentkezés

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Eladás előtti előkészítés Eladás előtti előkészítés Kép: zillow.com

Hogyan készítsd fel a lakást eladásra

Ma már pillanatok alatt kihirdethetjük az ingatlanunkat eladásra vagy kiadásra a világhálón, pedig sok olyan van, amit a gyors fényképezés és feltöltés miatt elsietnek. Aki nem érti miért nem kelt még el a lakása, vagy eladás előtt áll, az fussa át ezt a pár pontot, mielőtt bármit feltöltene.

(úgy volt, hogy a cikkem megjelenik az otthontérképen, de hiba csúszott a gépezetbe és lenyúlták a témámat, amit megírattak mással...úgyhogy inkább a saját oldalamon jelentetem meg, thx otthontérkép, veletek többet SE)

Rendrakás és takarítás

Az alapvető dolgokat tedd meg eladás előtt, ilyen például a rendrakás. Senki nem fogja megvenni a lakást koszosan és tele kacattal, kivéve, ha olcsón adod, az meg ugye neked sem annyira jó. Egy megoldás van, pakold el a felesleges dolgaidat. Ha nem fér már sehová, akkor add el vagy ajándékozd el őket. Gondolj bele, hogy mi az, amit nem hagynál ott a következő lakónak, azokat tedd el, amit pedig otthagynál nyugodt szívvel, azt dobd ki. A legszebb lakásnak sem árt soha a takarítás, miért kímélnéd a tiédet. Fordíts nagyobb hangsúlyt a konyhára, fürdőszobára és wc-re, különösen a csempézett felületekre. A kosz az a fényképen is kosz marad, nem fog eltűnni, hacsak nem photoshoppolod. Mielőtt érkeznének a potenciális vevők érdemes az ablakokat is lemosni kívül belül, hogy még világosabb legyen a lakás, ha pedig az ablakmosásnál tartasz, ne hagyd ki a függöny mosást se, sokkal jobb illat lesz a lakásban tőle.

Fényképezés

Itt egy érzékeny ponthoz értünk nálam, nemrég ingatlant kerestünk a férjemmel és én 10 percnél tovább nem tudtam nézelődni, mert annyi rossz fotóval, sötét lyukkal találkoztam, hogy elment a kedvem az egésztől. Nem beszélve az ingatlanos nevének szerepeltetésétől, amitől nem is látszik a lakás. Aki el akar valamit adni, arról illik jó fotót feltölteni. Ha én látok egy lakásról egy sötét fotót, amin nem is látszik rendesen a helyiség, akkor azt élőben meg sem fogom nézni. És ezzel az emberek többsége így van. Tök jó, hogy már telefonnal is lehet fényképet készíteni és gyorsan feltenni, de aki milliókért/milliárdokért akar eladni valamit, az szánjon rá időt arra, hogy rendesen be legyen fotózva a lakás/ház. Ha neked nem megy, akkor kérj profi segítséget, ezernyi fotós várja a lehetőséget, hogy bizonyítson.

Ideális körülmények fényképezéshez

Ha mégis úgy döntenél, hogy nekivágsz, akkor a legideálisabb a fényképezéshez, ha besüt a nap. Bent mindig kevesebb fény lesz, mint kint, ezért sötét, borús, esős napon neki se állj. Kapcsold fel az összes világítást nappal is, ezzel is kiemelve a fényességet. Ha megnézed a külföldi lakásfotókat ott is mindenhol égnek a villanyok. Rend van a lakásban, az összes kacat el van pakolva és persze tisztaság van. A fürdőszobában is el van pakolva a 6 db fogkefe és a félig kinyomott fogkrémek. A tükör fényesre van törölve, a törölközők katonás rendben sorakoznak a polcon és tusfürdőből is max egy van otthagyva a kád szélén. A konyhában nincsenek mosatlan edények, a konyhaasztal szépen meg van terítve, mintha vendéget várnának. A lakás különbözőpontjait frissen vágott virágok, növények díszítik. Ezek apróságok ugyan, de mégis nagyon sokat dobnak egy-egy fotón.  

Kisebb átalakítások

Az eladó lakásokon sok olyan dolgot szoktam látni, amin már azonnal változtatnék is. Ilyenek például a textilek, kisebb bútorok cseréje, amik elsőre elrettentenek. Kis befektetéssel is lehet nagy változást elérni. Olyanokra gondolok itt, mint a párnák lecserélése a kanapén, ágynemű és ágytakaró csere, lámpacsere, dohányzó asztal, székek, képek a falon, asztalterítő, szőnyeg, függöny, sötétítő. Ezekkel a cserékkel teljesen új hangulatot lehet teremteni a szobákban és nem is jelentenek akkora költségeket, ami ne térülne meg.

Nagyobb átalakítások

A probléma ott szokott kezdődni, amikor nagyobb átalakításokra lenne szükség és ezt félig megértem, hogy miért nem akarja bevállalni az eladó. Pedig lehet, hogy ha megtenné, akkor hamarabb el tudná adni a lakást. A nagyobb átalakítások közé sorolom most a festést is, mert már ezt sem akarják sokan kifizetni egy eladó ingatlannál. Pedig ha tudnák, mennyi embert elriasztanak a rikító kanárisárga nappalik és piros hálószobák. Egy jó ízléssel kifestett/tapétázott szoba majdnem ugyanolyan csalogató, mint egy jó fotó! A belvárosi lakások legnagyobb hibájának én az egymásból nyíló szobákat tartom. Se családosoknak, se egyetemistáknak nem praktikus, ha át kell gázolni a másikon minden nap. Ezért a legnagyobb átalakítás úgy gondolom a falak átrendezése, ami ugye már komoly befektetéssel járna. Pedig egy külön nyíló kétszobás ingatlan mennyivel többet ér, mint egy egymásból nyíló nappali-háló.

Előnyök kiemelése

Egy eladó ingatlannál különösen fontos az előnyök kiemelése. Mindenképpen tartalmazzon a hirdetés méretarányos alaprajzot, hogy a vásárló meg tudja nézni a lakás elosztását. Ha ez nincs, akkor szerkesztened kell egyet, csak könyörgöm vonalzóval! Egy kis méregetésbe senki nem fog belehalni, erre is rá kell szánni az időt. Tüntesd fel pontosan az ingatlan méretét és mesélj róla, hogy mik azok a dolgok, amik szerethetővé teszik. A terasz, a kert, a modern fürdőszoba, a vadiúj konyha vagy, hogy csendes környéken van, esetleg a bulinegyed közepén, vagy csodaszép a kilátás és egész nap besüt a nap. Ezen kívül írj egy részletes leírást a fűtésről, számlákról, közös költségről, ház adottságairól. Válaszolj meg minden olyan kérdést, amit te feltennél egy lakással kapcsolatban.

Csak az igazat

A legfontosabb, hogy csak az igazat írd le a lakásról, mert a személyes találkozónál úgyis kiderülnek a turpisságok. Általában egy hazugsággal indított hirdetésből ritkán lesz olyan, hogy az ember beleszeret és megveszi, mert ha már az elején átverték, akkor felmerül a kérdés, hogy mi lesz később a vásárlásnál. Ne húzd azzal a vásárló és a saját idődet, hogy fölöslegesen odarángatod.

Gubacsi Judit

Kedves Látogató,
köszönöm, hogy itt vagy, ha bármilyen kérdésed van emailben felteheted!
info@yourworld.hu vagy info@yourdecor.hu

 

Save

Save

Save

Save

Kiemelt Videó